top of page
geometrical-vector-abstragct-3.png

THEMA
ONTKLITTEN

Dit artikel is geschreven voor honden met:

-Langhaar
-Halflanghaar
-Zijdehaar
-Kroeshaar


Stap 1

Klittensnijder


Stap 2

Slickerbrush


Stap 3

Kammen

Deze plekken zijn gevoelig voor knopen

 Door de bomen het bos niet meer zien. Of door de haren de knoop niet meer zien?

Er komt nog best veel kijken bij het onderhouden van de vacht, iets wat vaak onderschat word, veel tijd kost en een strijd is tussen hond en baas. Hoe kunnen we dit verhelpen en wanneer kam, borstel of knip je toch iets weg? En hoe doe je dit eigenlijk? Ik leg je dit allemaal uit zodat de behandeling thuis weer een feest word!

Eerst maar eens de vraag: Hoe herken je knopen? Heel simpel, je controleert de vacht met een kam op knopen. Deze kam is niet te grof of te fijn. Als je kam blijft haken in de vacht kun je ervan uitgaan dat daar een knoop zit. Wat nu?

Om te controleren op knopen begin je onderaan met kammen en kam je zo naar boven. Met de ene hand houd je het haar omhoog zodat het haar laagje voor lassgje gekamt kan worden. Door dit te doen, word elk knoopje ontdenkt.

En dan, je hebt een knoop ontdekt! Tijd om te ontklitten, toch? Eerst kijken we of de vacht niet vervilt is want vervilting is altijd scheren!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als de vacht niet vervilt is gaan we ontklitten. Bij het ontklitten heb je een paar dingen nodig:

       

       

        

 

 

 

 

       

       

      

 

 

 

 

"Goed gereedschap is het halve werk."

Houd bij het kammen de kam evenwijdig aan de vacht.

De oksels, liezen, rond de geslachtsdelen en de anus, bij de oogjes en lippen, tussen de teentjes en voetzolen ontklitten we niet! Dit scheren of knippen we weg!

Nu gaan we kammen. Let op! Kammen doen we alleen om te controleren of alle knopen eruit zijn of om een knoop mee te helpen om "er uit te komen". Als de knoop namelijk al wat los zit kun je met de voorste tand van de kam proberen of de knoop mee komt. Lukt dit niet? Dan pakken we de slickerbrush weer totdat de knoop goed loskomt. We controleren de hond in laagjes z0dat elk knoopje opgespoord kan worden. Met de ene hand houden we het haar omhoog zodat we met de andere hand vanaf de huid diep in de vacht kunnen kammen. Op deze manier kammen we niet alleen de buitenkant van de vacht maar tot op de huid, waar de meeste knopen zitten.

 

 

bekijk hier onze kammen

 

 

"Vrij van pijn en ongemak, de hond pijnloos ontklitten helpt u om quality time te hebben met uw huisdier"

Voordat we beginnen met ontklitten kan ik aanraden de vacht eerst te wassen met een goede shampoo en eventueel conditioner te gebruiken. Het onklitten van een schone vacht werkt prettiger en is beter voor je materialen. Omdat dit vaak thuis niet kan ga ik in dit artikel, van een ongewassen vacht uit.

bekijk hier onze shampoo's en conditioner's

 

 

De kleine knopen zijn makkelijk uit te borstelen met een slickerbrush, dit gaat nog makkelijker met een beetje Amazing Trix en/of Cowboymagic. Maar wat als de knoop groot is geworden het het doet de hond pijn om hem uit te borstelen hoe ga je dan te werk?

We beginnen met de klittensnijder. Probeer het haar stevig onder de knoop dicht bij de huid vast te houden. Dan is de kans dat je de hond pijn doet minder groot. Zet de punt van de klittensnijder achter de knoop en snij zo doop de knoop heen richting het uiteinde van het haar. Snijd altijd evenwijdig en nooit dwars, anders snijd je het haar kort en heb je hetzelfde effect als de knoop wegknippen oftewel, een gat in de vacht. Probeer de knoop zo klein te maken, dat alle knoopjes ongeveer 3 mm groot zijn, zodat ze makkelijk uit te borstelen zijn.

bekijk hier onze klittensnijder

Voordat je gaan borstelen is het raadzaam om een beetje Amazing Trix en Cowboy Magic in de vacht aan te brengen. Hierdoor gaat het borstelen gemakkelijker en sneller wat natuurlijk prettiger is voor de hond.

bekijk hier onze onklitspray/ -gel

 

 

 

Het uitborstelen doen we met de slickerbrush en dit is ook meteen stap 2. Probeer als je aan het borstelen bent, van de huid af te borstelen zodat de huid niet geraakt word. Dit kan namelijk erg gevoelig zijn en zeker na het wassen. De slickerbrush zorgt ervoor dat het uitborstelen op een fijne manier gebeurt. door zachtjes over de knoop heen te borstelen verwijdere je de knoop stap voor stap zonder eraan te "trekken". Soms komt de knoop er in zijn geheel uit en blijft hij in de borstel hangen. Hoe kleiner je de knoop hebt gedaan met de klittensnijder, hoe groter deze kans is.

bekijk hier onze borstels

 

 

 

 

 

 

Voor kleine honden zoals de Boomer, Shih-Tzu en Maltheser raad ik de kleine slicker (maat S) aan. Voor middelgrote honden zoals de Cocker Spaniel en de grote Boomers is de middelgrote maat (maat M) een fijne maat. Voor Grotere Rassen is de XL maat het fijnste en voor de allerkleinste hondjes kun je het beste voor een XS borstel gaan.

Closeup view of the felted dog brown hair of Siberian Husky dog. Severe matting and unheal

Een vervilte vacht

Let bij deze plekken goed op tijdens het borstelen. Deze zijn extra gevoelig: De achillespees, de buik en het gedeelte tussen de voorbenen

WhatsApp Image 2022-06-24 at 9.49.23 PM.jpeg

STAART
AANZET

ACHTER-
BENEN

LIEZEN

OKSELS

VOETEN

BORST

ONDER
HET
BANDJE

GEHELE
OOR

Nog wat enkele hulprichtlijnen:

- Altijd bij elke borstelsessie, borstelen waar de halsband, tuig en andere dingen die die hond om en/of aan heeft, zit. Daar ontstaan wrijving en is dus gevoeliger voor knopen.

- Vind de hond het echt lastig en vertoont hij zelfs agressief gedrag? Laat het dan aan de trimmer over en ga niet zelf dingen proberen. Meestal werkt dit averechts. Het kost zowel voor de trimmer als voor de hond veel moeite om weer ontspanning te creëren. 

- Knopen in de liezen, oksels, bij de geslachtsdelen, rond de anus, lippen, ogen, in de gehoorgang, tussen de tenen worden niet geborsteld omdat dit te gevoelig is. De trimmer scheert of knipt deze delen vaak kort waardoor en onder de knoop kan worden geschoren of geknipt.

klittensnijder

Om de klitten kleiner te maken zodat het haar makkelijker te ontwarren is.

Om de klit uit te borstelen.

slickerbrush

kam

Om de klitten mee op te sporen en te controleren of ze weg zijn.

Om het ontklitten makkelijker te maken.

ontklit- en vachtspray

bottom of page