top of page
geometrical-vector-abstragct-3.png

RASARTIKEL
POMERIAN

Vandaag de Pomerian!

De Pomeranian is een type hond dat vanaf circa 400 vóór Christus op verschillende plaatsen in Europa voorkwam, als bewaker van huis en hof. Pas in de 19e eeuw ontstonden naast het grote slag (dat wat kleiner was dan het slag dat nu als "groot" wordt omschreven) ook de kleinere slagen, die geliefd werden als gezelschapshond.

Er is veel verwarring over de naam van dit ras. De officiële Nederlandse naam is ‘Dwergkeeshond’ de Engelse benaming is Pomeranian. In de Nederlandse volksmond worden ze vaak Pomeriaan genoemd. De Pomeranian, Dwergkees of Dwergspits zijn alle drie dezelfde hond.

De Pomeranian is vernoemd naar de regio Pommeren die gedeeltelijk in Duitsland en Gedeeltelijk in Polen ligt.

Even over de vacht.. De Pomeranian heeft net als de meeste poolhonden een dubbele vacht namelijk dekharen en onderwol. Daardoor kan de hond snel in de knoop komen als er niet regelmatig een borstel sessie wordt gehouden. Ik raad altijd aan de hond eerst te wassen omdat de haren best snel kunnen afbreken. Door ze eerst te wassen (2x wassen) en ze te laten weken in conditioner is het straks gemakkelijker om door de dikke vacht heen te komen. Als de hond echt in de knoop zit zou je wat conditioner bij de 2e wassing kunnen doen. Let op! Dit kan niet bij elke shampoo! Mix nooit 2 shampoo's van sowieso 2 verschillende merken door elkaar! Na de 2e wassing breng je de conditioner aan om te weken. Na het wassen kan de hond het beste uit geföhnd worden en tegelijkertijd worden uitgeborsteld met een slicker brush. Als deze stap moet worden overgeslagen, sla dat ook het wassen over. Als er eenmaal knopen in de hond zitten die erger maken als je ze niet uit föhnt en borstelt.

Borstel de hond in laagjes en denk om de kraag, broek, borst en achter de oren. Hier komt de vacht het snelst in de knoop. Ook hierbij borstel je van onder naar boven zodat elk knoopje ontdekt kan worden. Dit doe je met een slickerbrush. Let wel goed op dat je niet over de huid borstelt! Deze is erg gevoelig zeker na het föhnen. Ook kunnen de liezen erg gevoelig zijn. Knopen in de liezen mogen weggeschoren worden. De klitten kunnen ook worden uitgeplozen met de eerste tanden van een grove kam. Nooit iets scherps gebruiken!!! Dit kan de haarstructuur, als je pech hebt, voor altijd verpesten! Als de hond heel erg in de klit zit, zou je kunnen wachten tot een ruiperiode. Dan laten de meeste haren wat makkelijker los.

 

 

Bronvermelding

Trim magazine jaargang 27 nummer 5

Raad van beheer, houden van honden, de Dwergkeeshond

bottom of page