top of page
geometrical-vector-abstragct-3.png

RASARTIKEL
ENGELSE
COCKER
SPANIEL

De Engelse Cocker

 

De Engelse Cocker Spaniel is een van de oudste hondenrassen. De eerste schriftelijke melding van een Engelse Cocker Spaniel stamt uit 948. Als opstoter van veerwild in dichte begroeiing en als apporteur van datzelfde wild wordt er moed, doorzettingsvermogen en vooral ijver van de Engelse Cocker verwacht. De zoete uitdrukking laat mensen nog wel eens vergeten dat het toch wel een hondje is met een kop erop is dat ook opvoeding nodig heeft.

 

De Engelse Cocker komt in een groot aantal kleurslagen voor, namelijk in: rood, zwart, lever, black and tan, lever and tan. Maar ook in meerkleurige kleurslagen: zwartbont, blauwschimmel, roodbont, roodschimmel, leverbont, leverschimmel zowel met en zonder black and tan aftekeningen.

 

De naam Cocker zou ontleend zijn aan het speciale gebruik dat men van dit ras maakte voor de jacht op de houtsnip wat in het engels woodcock betekend, of misschien op de fazantenhaan wat in het engels cockpheasant betekend.

 

Cockers worden voor de show met de hand geplukt maar meestal is scheren of knippen een snel gemaakte keuze bij de huishond. Dit kan een keuze zijn omdat de vacht zo dik is, dat de benen en oren snel in de klit raken. Als de hond een tuigje draagt, tellen we ook de borst en de buik mee. Daarom is het zaak niet langer dan 2 week tussen de borstelsessies te laten. Eventuele knopen zouden verwijderd kunnen worden met een klittensnijder en deze met een slickerbrush uit te borstelen. Voor een show of plukhond, raad ik de klittensnijder af. Knoopjes in de oksels en liezen worden verwijderd met een schaar of tondeuse. Dit zijn erg pijnlijke plekken om uit te borstelen. Controleer hier altijd met een kam en niet met een borstel op knopen, de huid is te dun om hier met een borstel overheen te gaan.

 

Om de haren te behouden is het handig om de hond eens in de maand te wassen met een shampoo die de haren helpt te ontwarren. Een goede conditioner die is afgestemd op veel haargroei en knopen kan hierbij helpen. Met veel vuil in de vacht kammen en niet goed voor de haren omdat deze makkelijker afbreken ook voor de schaar of tondeuse zou ik dit sterk af raden. Deze kan er namelijk bot door worden.

 

Eerst worden de poten geborsteld en gekamd,  zo wordt er via knieen en ellebogen naar boven gewerkt om elk knoopje te ontdekken. Vergeet ook vooral de oren niet. Hieronder op het plaatje zie je waar de hond het snelste klit. Zorg dat de oren aan de binnenkant niet te behaard zijn. Ze krijgt het oor meer lucht en kan oorontsteking worden voorkomen. Als de hond niet geplukt wordt, zou het haar ook kunnen worden uitgedund met een dubbele effileerschaar. 

Dit kun je doen omdat: het haar te dik is en het veel onderhoud nodig heeft of omdat er een knoop zit die je wilt verwijderen door eronder te knippen. Let op! Dit kan de haarkleur en haarstructuur veranderen als je dit voor de eerste keer doet! Ik raad knippen af als je wilt gaan showen met de hond of als je wilt dat de hond geplukt wordt!

Een aantal regels bij het knippen met de dubbele hierbij zijn:

 

  • knip altijd tegen de haargroei in of met de haargroei mee. Nooit dwars!

  • Na 1 knip kammen of borstelen. Nooit 2 of meer knippen! Je tovert haar er niet weer aan.

  • Bekijk eerst de plek goed waar je knipt. Zie je niet waar de huid begint of ophoud? Niet knippen! We willen geen verwonde hond.

  • Is de hond afgeleid of te druk? Probeer dan eerst een rustige omgeving te creëren. 

  • altijd “diep” in de vacht knippen nooit oppervlakkig. Anders heeft het uitdunnen niet tot weinig zin.


 

Voor een showhond is het altijd zaak om de raad van uw trimmer of fokker op te volgen!






 

Bronvermelding

 

Groomers Europe jaargang 27 2017 nummer 6

toepoels hondenencyclopedie ISBN 90-230-1182-1

canine-american-or-english-cocker-spaniel-dog-breed-on-a-white-background-in-different-pos

VOETEN

LIEZEN

DE BUIK

VOETEN

BORST

PUNTEN
VAN DE
OREN

OOR
AANZET

bottom of page