top of page

Waarom naar de trimmer

Deze pagina is bedoeld om dingen te verduidelijken die met het trimmen te maken hebben en wat er allemaal in de trimsalon gebeurt. Je brengt tenslotte je hond wel alleen naar een trimsalon. Ik streef naar een trimsalon waar ik zelf mijn eigen hond heen zou brengen. Wat ik zelf belangrijk vind is dat er diervriendelijk gewerkt wordt. Natuurlijk is het resultaat ook belangrijk. Voor een goed resultaat en een goede werkwijze is tijd nodig. Wat gebeurt er allemaal in de trimsalon en waarom moet er bijvoorbeeld geschoren worden of geknipt? Dat wil ik jullie graag zo goed mogelijk uitleggen. Natuurlijk kan er voor vragen ook contact worden opgenomen. 

DSC_0041.JPG

KNIPPEN en EFFILEREN

Klanten die hun hond geknipt hebben willen niet meer terug naar scheren. Waarom is de hond mooier na het knippen dan na het scheren? Dit komt omdat je met scheren het lichaam volgt. Als je hond kromme voorpootjes heeft zie je dat nog extra duidelijk na het scheren. Als je knipt wordt het been recht geknipt. Je hersteld met het knippen de zwakke punten van de hond waardoor het resultaat mooier wordt. Ook doordat het geknipt wordt blijft er meer haar op de hond staat waardoor het niet zo'n "doorschijn vacht" krijgt. Ook is het knippen beter voor de vacht omdat knippen minder rigoureus is dan scheren.​

Knippen en effileren hond trimsalon
Knippen en effileren hond trimsalon
Knippen en effileren hond trimsalon
Knippen en effileren hond trimsalon
DSC_0017.JPG

FOHNEN

​Fohnen gebeurt meestal na het blazen als nacontrole. Met een slicker brush worden alle haren uit elkaar geborsteld wat niet met het blazen eruit is gegaan. De haren worden recht geborsteld zodat het goed te knippen of te scheren is. Dit proces is heel belangrijk voor een mooi resultaat.

Voor bangere honden is de fohn aangenamer omdat ik dan beide handen vrij heb waardoor ik de hond gemakkelijker gerust kan stellen door een aai of een brokje. Ook blaast de fohn minder hard dan de blazer.

Hond fohnen trimsalon
hond fohnen trimsalon
DSC_0031.JPG

BLAZEN

knopen worden door harde lucht eruit geblazen. Je blaast als het ware de haren uit elkaar waardoor het ontward word. Dit helpt alleen met lichte knopen die niet vervilt zijn. Door middel van blazen trek je niet aan de vacht (wat wel het geval is bij borstelen of kammen) waardoor het diervriendelijker voor de hond, vacht en huid is.

Bij een hond met veel onderwol is het gewenst om te blazen omdat je de onderwol eruit blaast. Meestal is het de winter- of de zomervacht die eruit gaat. Ook om dezelfde redenen als hierboven het diervriendelijker om te blazen i.p.v. alles uit te harken, kammen of borstelen.

blazen
Knippen
Fohnen
DSC_0132.JPG

WAS BLAAS 
METHODE

De was en blaas techniek bestaat uit, wat de naam al zegt, het wassen en het daarna met harde luchtstroom droogblazen van de hond. Dit doen we om de hond te ontdoen van alle losse en oude haren. Meestal zijn dit de wolharen. Doordat de oude haren poreus zijn, zuigen zij zich vol met water waardoor deze haren zwaar worden. Haren laten deze haren zich makkelijk uit de vacht blazen.

Waarom wassen en blazen? Dan kun je toch ook gewoon kammen?

Zoals hierboven al genoemd haal je alleen de oude haren uit de vacht met de blaas methode. Helaas kunnen kammen en borstels het onderscheid niet maken tussen oude en nieuwe haren.  Ze nemen al het haar mee. Hierdoor maakt de vacht weer nieuwe haren aan en is het cirkeltje rond: de hond blijft verharen.

Het is na de was een blaas behandeling ok niet verstandig om thuis weer met de kam in de weer te gaan. Hierdoor heeft de behandeling namelijk geen nut meer.

DSC_0146.JPG

OVERIGE ZAKEN

Dit kunnen wij ook voor u betekenen:

Het leeghalen van haar in de oren.

Puppy behandeling. Dit is een behandeling die hooguit een halfuur duurt. Het doel van deze behandeling is dat de pup went aan mij, aan de geluiden die bij de trimsalon horen (denk aan een tondeuse) en dat de pup een trimbeurt ziet als een leuke behandeling. Dit kan bijvoorbeeld door de tondeuse op een meter afstand aan te doen en de pup aandacht, knuffels en lekkere dingetjes geeft. Zo legt hij de link dat de tondeuse niet eng is maar leuk!  Het is natuurlijk spannend (vooral bij de eerste hond) om een pup voor de eerste keer naar de trimsalon te brengen. Daarom mag de klant er bij een puppy beurt bij blijven. Om de pup te laten wennen aan mij is het wel bevorderlijk dit na de puppy behandelingen af te bouwen.


Het verwijderen van tandsteen, mits de hond dit toelaat

Inspectie van de huid en vacht. En het eventueel opmerken van allergieën, hotspots etc.

Het creëren van een stripvacht bij een plukhond.


Ook kan er bij ons een tussenbeurt worden ingepland. Wat houdt dit in?

- het vrijmaken van de oogjes

- voetjes leeghalen van haar

- geheel ontklitten

- sanitaire trim

- andere dingen kunnen worden besproken

DSC_0198.JPG

PLUKKEN

Bij het plukken worden de losse haren in de bovenste vacht laag door middel van de vingers verwijderd. Hierdoor krijgt de nieuwe vacht ruimte om zich te ontwikkelen. Het plukken hoort de hond geen pijn te doen. Een hond kan pas geplukt worden wanneer de vacht plukrijp is. Wanneer de hond niet plukrijp is, is het haarzakje nog niet genoeg ingedroogd waardoor de haar nog vast in het haarzakje zit. Als we de plukhonden niet plukken, ontstaat er bij een groot deel bij deze honden jeuk waardoor de hond gaat krabben, soms tot bloedens toe. De meeste plukvachten zijn na iedere 6 maanden rijp. Sommige honden zijn later of eerder al plukrijp. Daarom plannen we een schema in die speciaal aangepast is aan uw hond.

eyeemfiltered1516696396803.jpg

NAGELS

Het is belangrijk om de nagels te laten knippen omdat deze anders kunnen ingroeien. Veel eigenaren denken als de hond veel op tegels loopt dat dit niet nodig is. Toch is het altijd goed om de nagels te controleren, vooral het duimpje. Het duimpje zit aan de zijkant van het voorbeen en kan gemakkelijk ingroeien. Sommige honden hebben deze nagel ook op dezelfde plek aan het achterbeen. Het is verstandig om deze nageltjes altijd te controleren. 

Op het linker plaatje ziet u een voorpoot waarbij de duimnagel helemaal rond groeit. Het rechter plaatje is een achterbeen met een Hubertus klauw. Ook deze nagel groeit bijna weer in het voetzooltje. Zowel het linker als rechter plaatje laat zien dat de nagel geknipt moet worden om een pijnlijke ingegroeide nagel te voorkomen.

DSC_0005.JPG

WASSEN

Een schone vacht kan beter geknipt en geschoren worden dan een vieze vacht. Ook staat de vacht beter uit door het blazen en/ of föhnen. Zo kan de vacht mooi recht geknipt of geschoren worden.

 

Doordat de vieze vacht geborsteld wordt, wordt kan de vacht beschadigen omdat je zand, takjes, stof, etc. door de vacht laat schuurt. Een vieze vacht is slecht voor de conditie van het haar.

 

Voor ons trimmers is een schone vacht gewenst. Dit bespaart ons veel kosten voor de slijper.

DSC_0005.JPG

Het "witte water" is huidvet gemengd met water.

DSC_0060.JPG

SCHEREN

Scheren is vooral heel fijn voor de hond als de hond veel klitten heeft. Het kost veel tijd om de hond helemaal uit de klit te peuzelen. Vaak doet dit pijn en het is ook slecht voor de huid en vacht. De beste manier om dit te verhelpen is door onder de klitten door te gaan scheren. Het is niet altijd mooi maar de hond heeft een plezierige behandeling gehad!

Ook is het fijn om te scheren als de hond al oud is en niet zo lang meer kan staan. Een tondeuse erover is snel gedaan en is voor de hond veel fijner dan een vermoeide knipbeurt. (Scheren kan op verschillende lengtes).

Scheren
Wassen
Nagels
plukken
OVERIGE ZAKEN
eventueel ontwollen
bottom of page