top of page
geometrical-vector-abstragct-3.png

THEMA
POOTJES


Stap 1

Controleren


Stap 2

Knopen verwijderen


Stap 3

voeten leeghalen


Stap 3

voeten leeghalen


Stap 3

Kammen

Deze plekken zijn gevoelig voor knopen

De oksels, liezen, rond de geslachtsdelen en de anus, bij de oogjes en lippen, tussen de teentjes en voetzolen ontklitten we niet! Dit scheren of knippen we weg!

Nu gaan we kammen. Let op! Kammen doen we alleen om te controleren of alle knopen eruit zijn of om een knoop mee te helpen om "er uit te komen". Als de knoop namelijk al wat los zit kun je met de voorste tand van de kam proberen of de knoop mee komt. Lukt dit niet? Dan pakken we de slickerbrush weer totdat de knoop goed loskomt. We controleren de hond in laagjes z0dat elk knoopje opgespoord kan worden. Met de ene hand houden we het haar omhoog zodat we met de andere hand vanaf de huid diep in de vacht kunnen kammen. Op deze manier kammen we niet alleen de buitenkant van de vacht maar tot op de huid, waar de meeste knopen zitten.

 

 

bekijk hier onze kammen

 

 

"Vrij van pijn en ongemak, de hond pijnloos ontklitten helpt u om quality time te hebben met uw huisdier"

Voordat we beginnen met ontklitten kan ik aanraden de vacht eerst te wassen met een goede shampoo en eventueel conditioner te gebruiken. Het onklitten van een schone vacht werkt prettiger en is beter voor je materialen. Omdat dit vaak thuis niet kan ga ik in dit artikel, van een ongewassen vacht uit.

bekijk hier onze shampoo's en conditioner's

 

 

De kleine knopen zijn makkelijk uit te borstelen met een slickerbrush, dit gaat nog makkelijker met een beetje Amazing Trix en/of Cowboymagic. Maar wat als de knoop groot is geworden het het doet de hond pijn om hem uit te borstelen hoe ga je dan te werk?

We beginnen met de klittensnijder. Probeer het haar stevig onder de knoop dicht bij de huid vast te houden. Dan is de kans dat je de hond pijn doet minder groot. Zet de punt van de klittensnijder achter de knoop en snij zo doop de knoop heen richting het uiteinde van het haar. Snijd altijd evenwijdig en nooit dwars, anders snijd je het haar kort en heb je hetzelfde effect als de knoop wegknippen oftewel, een gat in de vacht. Probeer de knoop zo klein te maken, dat alle knoopjes ongeveer 3 mm groot zijn, zodat ze makkelijk uit te borstelen zijn.

bekijk hier onze klittensnijder

Voordat je gaan borstelen is het raadzaam om een beetje Amazing Trix en Cowboy Magic in de vacht aan te brengen. Hierdoor gaat het borstelen gemakkelijker en sneller wat natuurlijk prettiger is voor de hond.

bekijk hier onze onklitspray/ -gel

 

 

 

Het uitborstelen doen we met de slickerbrush en dit is ook meteen stap 2. Probeer als je aan het borstelen bent, van de huid af te borstelen zodat de huid niet geraakt word. Dit kan namelijk erg gevoelig zijn en zeker na het wassen. De slickerbrush zorgt ervoor dat het uitborstelen op een fijne manier gebeurt. door zachtjes over de knoop heen te borstelen verwijdere je de knoop stap voor stap zonder eraan te "trekken". Soms komt de knoop er in zijn geheel uit en blijft hij in de borstel hangen. Hoe kleiner je de knoop hebt gedaan met de klittensnijder, hoe groter deze kans is.

bekijk hier onze borstels

 

 

 

 

 

 

Voor kleine honden zoals de Boomer, Shih-Tzu en Maltheser raad ik de kleine slicker (maat S) aan. Voor middelgrote honden zoals de Cocker Spaniel en de grote Boomers is de middelgrote maat (maat M) een fijne maat. Voor Grotere Rassen is de XL maat het fijnste en voor de allerkleinste hondjes kun je het beste voor een XS borstel gaan.

Let bij deze plekken goed op tijdens het borstelen. Deze zijn extra gevoelig: De achillespees, de buik en het gedeelte tussen de voorbenen

Veel eigenaren willen zelf de hond graag bijhouden maar weten vaak niet hoe.

In dit artikel laat ik jullie zien hoe je de voeten van hond het beste kan bijhouden. Dit kan handig zijn bij: glad laminaat, sneeuw of voor medische en hygiënische redenen.

Ik ga jullie laten zien hoe moet omgaan met je apparatuur zodat de kans dat je, je dier verwond, zo klein mogelijk word. Er zijn 2 factoren die meespelen om te voorkomen dat je de hond beschadigd:

         

 

                             kennis

   Techniek          van je hond                             

 

Het kan zijn dat de hond niet wilt dat je zijn voetje bekijkt. Dit kan betekenen dat hij het spannend vind, maar er kan ook meer aan de hand zijn..

WhatsApp Image 2022-10-17 at 8.32.01 PM.jpeg
WhatsApp Image 2022-10-17 at 8.31.58 PM.jpeg

De techniek ga ik hier stap voor stap uitleggen maar, let ook op hoe je hond reageert. Is je hond snel afgeleid of gauw bang, dan zit gevaar in een klein hoekje. Probeer dan het hondje eerst op zijn gemak te stellen of een rustige ruimte te creëren zonder prikkels. Binnenkort ga ik een artikel schrijven hoe je dit het beste kunt doen.

We gaan van een hond uit die alles toe laat en rustig blijft staan.

Voordat we gaan beginnen controleren we altijd eerst de voet op abnormale

dingen zoals: ingegroeide nagels, steentjes, takjes, grasaren en beschadigingen. Deze moeten eerst behandeld of verwijderd worden voordat we verder kunnen. Kijk goed tussen de tenen en tussen de voetzooltjes. Soms zitten daar knopen. Die gaan we eerst verwijderen.

 

 

Voordat we beginnen met knopen wegknippen is het heel belangrijk hoe je de schaar vasthebt, gevaren zitten namelijk in een klein hoekje.

Houd de schaar altijd evenwijdig met de voet en nooit met de punt van de schaar gericht naar de huid. Hier zijn een paar foto's hoe je de schaar wel kunt houden:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het is soms heel moeilijk om te zien waar de knoop nu begint. Het zit dan zo dicht op de huid, dat het dan lastig word om het te verwijderen. Mijn advies is dan: Kun je duidelijk zien waar de knoop begint en heb je ruimte onder de knoop om te kunnen knippen? Dan kun je proberen om stap voor stap de knoop weg te halen. Heb je een beetje tot geen overzicht en weet je niet goed of er ruimte onder de knoop zit? Knip dat niet! Een trimmer haalt het graag voor je weg. Als je per ongeluk ergens in knipt kost het meer tijd om weer vertrouwen te krijgen bij de trimmer dan de knoop laten weg knippen.

 

 

 

Geen knopen? Super! Dan kunnen we stap 2 overslaan en gaan we naar stap 3. Namelijk het haar onder de voeten weghalen oftewel de voet "leeghalen". Dit doen we omdat het prettig is voor de hond, vooral op glad laminaat,  omdat het hygiënisch is. De hond brengt minder zand en vuil mee naar binnen. En omdat het overzichtelijker is. Mocht je hond zich verwonden of een gras aar tussen de tenen krijgen, is het makkelijker om dit op te sporen als het haar daar kort is, want je wilt echt niet lopen zoeken als je hondje zit te wurmen van de pijn.

 

De voeten leeghalen doen we op dezelfde manier als de knopen weghalen: Nooit met de punt van de schaar richting de voet en de schaar altijd evenwijdig houden. Hieronder heb ik in beeld gebracht hoe je het beste de voet kan leeghalen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu kunnen we de voet gaan rondknippen. Rondknippen is eigenlijk de voet van boven gezien, rond maken. Dit zijn de lijnen die we volgen:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hieronder heb ik in beeld gebracht hoe je het beste kunt knippen.

Nog wat enkele hulprichtlijnen:

- Altijd bij elke borstelsessie, borstelen waar de halsband, tuig en andere dingen die die hond om en/of aan heeft, zit. Daar ontstaan wrijving en is dus gevoeliger voor knopen.

- Vind de hond het echt lastig en vertoont hij zelfs agressief gedrag? Laat het dan aan de trimmer over en ga niet zelf dingen proberen. Meestal werkt dit averechts. Het kost zowel voor de trimmer als voor de hond veel moeite om weer ontspanning te creëren. 

- Knopen in de liezen, oksels, bij de geslachtsdelen, rond de anus, lippen, ogen, in de gehoorgang, tussen de tenen worden niet geborsteld omdat dit te gevoelig is. De trimmer scheert of knipt deze delen vaak kort waardoor en onder de knoop kan worden geschoren of geknipt.

bottom of page